Smaller Default Larger

Receptai. Kalėdų skanėstai

Kalėdinis riešutų ir džiovintų vaisių pyragas

 

125g sviesto ar margarino;

125g rudo cukraus;

380g skardinė trintų ananasų (ananasų žiedus susmulkinti trintuvu);

150g razinų;

150g svarainių;

120g cukruoto imbiero gabaliukų arba imbiero, tarkuoto pagal skonį;

125g spalvotų kokteilinių vyšnių;

125g cukruotų citrinos ir apelsino žievelių;

225g miltų;

1 arbatinis šaukštelis sodos;

1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių;

½ arbatinio šaukštelio druskos;

2 arbatiniai šaukšteliai meduolių prieskonių mišinio;

2 dideli kiaušiniai, išplakti.

Papuošimui:

100g pekano ir graikinių riešutų, lengvai paskrudintų;

125g spalvotų kokteilinių vyšnių;

100g džiovintų slyvų be kauliukų arba datulių;

2 šaukštai skysto medaus.

 

Įkaitiname orkaitę iki 170Co, 10 minučių prieš kepimą. Lėtai maišant, ištirpiname sviestą su cukrumi. Suberiame džiovintus vaisius, riešutus, žieveles ir užverdame. Paverdame 3 minutes, lėtai maišant, nukeliame nuo ugnies ir paliekame, kol visiškai atvės. Aliejumi patepame tortinę (20,5x7,5cm) ir dugną išklojame kepimo popieriumi.

Į dubenį suberiame miltus, sodą, kepimo miltelius, druską, meduolių prieskonius ir išmaišome. Supilame atvėsusius, virtus, džiovintus vaisius, išplaktus kiaušinius ir gerai viską išmaišome. Gautą masę supilame į paruoštą tortinę ir dedame į įkaitintą orkaitę. Kepame 1 val. 20min., pyragas bus iškepęs, kai įsmeigus medinį pagaliuką ištrauksite švarų. Iškepusį pyragą atvėsiname ir tik tada išimame iš tortinės ir nuimame kepimo popierių.

Ant pyrago ratu išdėliojame riešutus ir datules. Likusius džiovintus vaisius ir riešutus supilame į medų, išmaišome ir dedame ant pyrago į vidurį. Atvėsintą pyragą dedame į dėžutę ir paliekame dienai – dviems prieš pateikimą, kad įsisavintų prieskonius ir vaisių aromatą.

Skanaus!

 

 Baskovo silkė pataluose

Silkės filė, svogūno galva, su lupenomis virtos bulvės, virtos morkos, žali obuoliai,

virti burokėliai, virti kiaušiniai, natūralus majonezas, žalumynai papuošimui.

 

Patiekalas ruošiamas gražiame giliame dubenyje. Viskas dedama sluoksniais, pertepamais majonezu. Majonezą galima maišyti su grietine (3:1). Daržovių proporcijos gali būti derinamos pagal skonį. Pradžioje klojama supjaustyta silkės filė, ant viršaus – smulkiai sukapota svogūno galva. Pertepama plonu majonezo sluoksniu. Tada klojamos nuluptos, atšalusios, obuoline tarka sutarkuotos ir virtos bulvės. Vėl sluoksnis majonezo. Sekančios į patalus gula virtos, luptos, ataušusios , obuoline tarka sutarkuotos morkos. Dar kartą majonezo sluoksnis. Atėjo laikas obuoliams. Žali ir  rūgštoki obuoliai taip pat tarkuojami ir klojami. Vėl sluoksnis majonezo. Virti, nulupti ir sutarkuoti burokėliai gausiai užkloja visus sluoksnius. Vėl sluoksnis majonezo. Patalus papuošia smulkute tarka sutarkuoti, kietai virti kiaušiniai (baltymai ir tryniai). Lukštai keliauja į šiukšlių dėžę. Viskas. Silkę pataluose saugome šaldytuve bent penkias valandas. Pjaustome kaip tortą ir skanaujame.

Skanaus.

 

Artėja šeimos šventės - Kalėdos. Tad puikus metas pasikviesti mūsų mažuosius kulinarus į virtuvę. Tai geras užsiėmimas ir smagus laiko praleidimas su vaikais, belaukiant Kalėdų.

 MEDUOLIAI - KALĖDŲ EGLUTĖS ŽAISLIUKAI

¼ pakelio sviesto ar margarino;

2 stiklinės miltų;

1 trynys;

3 š. cukraus;

1š. kakavos;

¼ arbatinio šaukštelio sodos;

medaus ;

meduolių ;

prieskonių.

 

Papuošimui - cukraus glajus:

50 g. cukraus pudros;

2-3 š. citrinos sulčių;

sidabrinių karoliukų, spalvotų aguonėlių, kokoso drožlių ir t.t.

 

Į didelį dubenį persijojame miltus, supilame karštą, ištirpintą medų ir išmaišome. Suberiame cukrų, sodą, kakavą, prieskonius. Gerai išmaišome ir paliekame atvėsti. Į ataušusią masę sudedame trynį, minkštą sviestą, vėl gerai išmaišome ir minkome, kol bus vientisa masė. Tada iškočiojame ir su įvairiomis formelėmis išpjauname meduolius. Skardą pabarstome miltais, sudedame įvairių formų meduolius ir aptepame plaktu kiaušiniu.

Plonu pagaliuku padarome skylutę virvelei įverti.

Kepame 15 min., 180 įkaitintoje orkaitėje.

 

Į mažą dubenėlį supilame cukraus pudrą ir citrinos sultis, labai gerai išplakame.

Štai ir linksmiausia dalis!

Pasitelkę fantaziją, puošiame meduoliukus - žaisliukus. Pilame glajų, beriame aguonėles, karoliukus, kokoso drožles ir t.t.

 

Jei užteks kantrybės, meduoliukus galima laikyti ir savaitę!

Sėkmės!

 

Komentuok

Free and Commercial Modules by Kasey Moore.