Smaller Default Larger

Receptai. Patiekalai Šv.Velykų stalui

Išradingi mūsų skaitytojų receptai Šv. Velykų stalui!

Daivos Jocevičienės ir jos dukrelės

NEKEPTAS PYRAGAS

Reikės:

2 pakuočių meduolių (iš viso 500 g);

indelio (galima ir truputėlį daugiau) neriebios 10-15 proc. grietinės;

3-4 bananų;

cukraus 100 g.

Grietinę išplakame su cukrumi, meduolius sutrupiname ar sulaužome, bananus supjaustome ritinėliais. Meduolius padaliname į tris dalis, o  grietinę ir bananus - į dvi.  Į apvalią formą (kur nusiima kraštai) dėti trečdalį meduolių, ant jų - vieną dalį  grietinės, ant grietinės dėti dalį bananų, vėliau - antrą trečdalį meduolių, antrą dalį grietinės ir bananų. Viršų uždengti likusiais meduoliais, viską atsargiai paspausti, kad užsipildytų tarpai. Padėti šaltai (idealu būtų, jei pastovėtų per naktį).

 

„RIMTAS“ PATIEKALAS

Turim tokias formeles, kuriomis ratukais paruošiam duonos riekeles, duoną aptepam labai skaniu aptepu, kurį ruošiame taip :

tarkuotas morkas, svogūnus ir mėgstamus prieskonius apkepame aliejuje, mėgstu įdėti spanguolių ar razinų, viską pabaigoje paskaniname pomidoru padažu (pagal skonį). Šiuo mišiniu aptepame duonos ratelius, ant viršaus dedame pjaustytą silkę ir papuošiame.

 

 

NETIKRAS ZUIKIS

Reikia pasiruošti faršą su prieskoniais ir kiaušiniu, duonos trupiniais. Į apskritą formą sudedam pusę paruošto faršo, ant viršaus dedame kietai išvirtų kiaušinių puseles (jei forma gili, galima ir po visą kiaušinį). Apdedame ratu, tada ant viršaus vėl dedame likusį faršą. Iškepusį puošiame žirneliais.

 

 

Editos A.

KIAUŠINIAI KEVALE

Jums reikės:

450 g kvietinių miltų;

150   g grietinės;

12     kiaušinių;

250 g margarino ar sviesto;

Druskos pagal skonį.

Žalių daržovių (agurkai, pomidorai, salotų lapai ar kt. – dekorui ir salotoms)

 

Dešimt kiaušinių virkite puode (apie 10 min.), tuomet atvėsinkite šaltu vandeniu (kad geriau luptųsi) ir nulupkite kevalą. Sviestą sumaišykite su miltais, supilkite grietinę, vėl išmaišykite, tuomet sudėkite suplaktus du kiaušinius, padruskinkite ir suminkykite tešlą. Tešlą įdėkite į indą ir kelias valandas palaikykite, kad  ji ,,subręstų". Tuomet iškočiokite tešlą ir išpjaukite tokio dydžio apskritimus, kad ja galėtumėt apgobti kiaušinį ir suformuoti naują kiaušinio „kevalą“. Kiaušinius tešla apgobkite iš viršaus, apačioje gerai užtaisykite, kad neiširtų ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 – 40 min kol gražiai apskrus.

Skanu patiekti su gaviomis salotomis: salotų lapai, agurkas, pomidoras ir labai tinka velykiniam stalui. Patiekdami dekoruokite salotomis ir petražolėmis. Tokius kiaušinius galima valgyti tiek šiltus, tiek šaltus.

 

KIAUŠINIŲ STATINAITĖS

Produktai (4 vienetams statinaičių):

4 kiaušinių;

4 apvalių riekių pjaustyto jautienos ar kiaulienos kumpio;

4 nedidelių pomidoriukų;

Žiupsnelio druskos;

Žiupsnelio pipirų;

Salotų lapų;

Svogūnų (pagal skonį);

Naminės duonos tešlos (gali būti tiek balta, tiek juoda duona. Galima pasirinkti bet kurį naminės tešlos receptą).

 

 

Dabar dažnai namie kas kepa duoną, tad tiesiog atidėkite truputelį tešlos ir iškepkite duonos keksiukų kepimo formelėse (įprastai reikia kepti trumpiau nei pačią duoną).

 

Kumpio gabalėliai įpjaunami keturiose vietose tiek, kokio aukščio formelės, kuriuose kepsite kiaušinių statinaites, tuomet formelių dugnas išklojamas kumpiu, įmušamas kiaušinis, pagardinama priskoniais ir 10 – 12 minučių kepama 160 – 180 0C orkaitėje kol kiaušinis iškeps.

 

Keptų kiaušinių statinaitės patiekiamos su duona, pomidorias salotų lapais ir laiškinais svogūnais.

 

Velykų boba

Reikės:

Tešlai:

500 g miltų;

150 g sviesto;

150 g razinų;

100 g šaldytų ar džiovintų spanguolių;

170 ml pieno;

150 g cukraus;

4 kiaušinių trynių;

7 g sausų mielių;

50 g vermuto ar romo.

Glajui:

200 g cukraus pudros;

15 g vermuto ar romo, kuris liko nusunkus razinas;

5 g citrinos sulčių.

 

Razinas prieš gerą valandą reikia užpilti vermutu, kad išbrinktų, atšildyti spanguoles. Tuomet visus produktus, išskyrus razinas ir spanguoles, sudėti į duonkepę ir nustatyti „Normal“ režimą. Po pagrindinio tešlos maišymo proceso (pas mane susignalizuoja), sudėti razinas, spanguoles ir tiesiog palaukti, kol tešla bus iškildinta ir Velykinė BOBA iškeps.

Taigi beliks sumaišyti glajų ir juo aplieti Bobą.

 

ŠOKOLADINIAI KIAUŠINIAI ANT PAGALIUKO „TINGINIAMS“

Reikės:

400 g sausainių „Gaidelis“ (ar kažkokių panašių) trupinių;

180 g sviesto;

1 kondensuoto pieno indelio;

4 – 6 v. š. kakavos miltelių;

Sauja migdolų (galima naudoti ir kitokius riešutus);

Įvairių pabarstukų: sezamo sėklų, kokoso drožlių ir kt.

Sviestą reikia ištrinti, sumaišyti su kondensuotu pienu, kakava, sausainių trupiniais (geriausia sausainius tiesiog sutrupinti ar sumalti) ir viską gerai išmaišius, bent pusvalandį palaikyti šaldytuve, kad tešla pastingtų. Tuomet šiek tiek aliejumi išteptom rankom jau galima formuoti kiaušinius, į kurių vidų įdedamas siurprizas: migdolo, lazdyno, graikiškas ar koks kitoks riešutas. Kiaušinio išorė apvoliojama sezamo sėklų, kokoso drožlių ar papuošimų rutuliukuose (čia jau kiekvieno fantazija), kiaušiniai pasmeigiami ant pagaliukų ir vėl bent valandai patalpinami į šaldytuvą, kad sustingtų.

 

Viktorijos Petravičienės

VARŠKĖS KEKSAS

Reikės:
150 g sviesto;
4 kiaušinių;
300 g cukraus;
vanilinio cukraus;
300 g miltų;
300 g varškės;
1 šaukstelio sodos.

Sviestas gerai išsukamas ir po vieną įmušami kiaušiniai, suberiamas cukrus. Sudedame varškę, miltus bei užgesintą sodą (tinka kepimo milteliai, tik jų reikės 3 šaukštelių). Išmaišę supilame į sviestu apteptą keksinę formelę ir kepame vidutinio karštumo orkaitėje 30 min. Atvėsusį galim apibarstyti cukraus pudra arba aplieti glaistu.

 

 

 

 

 

Ritos Drobužaitės

VELYKINIAI ŽELĖ KIAUŠINIAI

Reikės:

Skirtingų spalvų želės (vyšnių, apelsinų, kivių);
kiaušinių lukštų;
kiaušinių dėklo (kuriame perkant parduotuvėje sudėti kiaušiniai);
šaldytų ar konservuotų uogų, vaisių (nebūtinai).

Želė paruošti atskiruose induose. Kiaušinius gerai nuplauti, pradurti skyles abiejuose kiaušinio galuose ir išpūsti visą turinį, vidų gerai praskalauti šiltu vandeniu.

Vieną kiaušinio galą užklijuoti pleistru ir įstatyti į kiaušinių dėklą, o pro skylutę švirkštu ar šaukšteliu pamažu pilti želė. Kiaušinius galima daryti vienspalvius ar dryžuotus, gardinti turimomis uogomis ar vaisių gabaliukais. Palaikyti šaldytuve, kol želė sustings.

Kiaušinių želei sustingus kiaušinius kelioms sekundėms panardinti į karštą vandenį ir nulupti lukštą.

 

Mildos Stoškuvienės

PURŪS KEKSIUKAI

Reikės:
125 g sviesto; 
115 g cukraus; 
10 g vanilinio cukraus;
2 kiaušinių;
125 g miltų;
1 arbt. š. kepimo miltelių;
2 valg. š. Pieno;
Tikro šokolado (kiekis priklauso nuo noro).

Kiaušinius išplakame kartu su paprastu ir vaniliniu cukrumi. Plakame, kol masė pasidarys beveik balta. Tada sudedame tirpintą sviestą, vėl plakame. Pilame pieną, plakame. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir juos persijojame į masę. Sijoti reikia, kad nebūtų gumulėlių ir tešla būtų pūri. Gerai viską išplakame. Galiausiai sudedame šokolado gabalėlius ir atsargiai išmaišome. Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių. Tešlą sukrečiame į keksiukų formą (geriausiai formą dar papildomai ištepti sviestu). Orkaitėje kepame 20-30 min.

 

Inutės Neverovskienės

PYRAGĖLIAI SU KIAUŠINIAIS

Reikės:

4 vnt. kiaušinių;

1 valg. š. sviesto;

1 žiupsnelis druskos;

2 valg. š. miltų;

1 svogūno;

1 žiupsnelis pipirų;

300 g grybų;

500 g bemielės sluoksniuotos tešlos;

4 valg. š. daržovių sultinio.

 

Tris kiaušinius kietai išvirkite, atvėsinkite, nulupkite. Grybus nuplaukite, supjaustykite mažais gabaliukais. Svogūną nulupkite, smulkiai supjaustykite.

Keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite grybus, svogūnus ir kepkite, kol svogūnai pageltonuos. Suberti miltus, išmaišyti. Supilkite daržovių sultinį, įberkite druskos, pipirų ir dar pakepinkite 1-2 min. Atvėsinkite.

Iš tešlos išpjaukite šešis 8 cm ir šešis 10 cm skersmens skritulius. Likusią tešlą vingiuotu peiliu supjaustykite juostelėmis. Ant mažesniųjų skritulių dėkite po šaukštą grybų su svogūnais, ant viršaus uždėkite pusę perpjauto kiaušinio. Įdarą uždenkite didesniais skrituliais, gerai užspauskite kraštus, ant viršaus išdėliokite tešlos juosteles. Tada aptepkite pyragėlius kiaušinio plakiniu.

Sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, kepkite 200 laipsnių orkaitėje 25 min.

 

 

Komentuok

Free and Commercial Modules by Kasey Moore.