Smaller Default Larger

Žaliavalgystė. Kas tai?

Kokia mintis Jums pirmiausia šauna į galvą išgirdus žodį žaliavalgystė? Vieni, išgirdę šį žodį paniškai purtosi ir teigia, jog jie nėra triušiai, kad valgytų žoles. Kiti – jau seniai tai propaguoja ir stengiasi įtraukti pažįstamus. Kas tai iš tikrųjų – nauja XXI amžiaus mada? Išsigelbėjimas nuo ligų? Ar bandymas grįžti prie protėvių valgymo įpročių? O gal viskas viename? Tai ir bandysime išsiaiškinti.

Skaityti daugiau...

Saldus, tačiau pavojingas diabetas

Pasaulyje šiuo metu cukriniu diabetu serga apie 285 mln., Lietuvoje – per 65 tūkst. gyventojų. Prognozuojama, kad 2030 m. sergančiųjų cukriniu diabetu skaičius gali išaugti iki 439 milijonų. Apie tai, į ką vertėtų kasdien atkreipti dėmesį ir kuom gresia negydomas diabetas, liaudiškai dažnai vadinamas „cukralige“, kalbamės su Kauno „Naujosios klinikos“ gydytoja Birute Dargiene.

Skaityti daugiau...

Kovoje prieš ligas – ir juokas

Kartu su rudeniu į Lietuvą grįžta ūmiosios viršutinių kvėpavimo takų infekcijos. Kodėl taip netikėtai užpuolė šaltojo sezono ligos? Juk po vasaros, rodos, vitaminais prisotintas organizmas turėtų intensyviai kovoti su jomis... Apie tai kalbamės su Kauno „Naujosios klinikos“ šeimos gydytoja Birute Dargiene.

Skaityti daugiau...

Antibiotikai. UŽ ar PRIEŠ?

Kostinčioje, sloguojančioje, užkimusioje Lietuvoje nutarėme padiskutuoti šiuo metu itin aktualiu klausimu. Ar dažnai, užklupus net menkiausiam negalavimui, griebiamės antibiotikų? Ar žinome kada juos vartoti, kad būtų veiksmingi? Ar visad teisingai elgiasi juos paskirdami gydytojai? Medikai teigia, jog atsiranda vis daugiau antibiotikų vengiančių ir ne tik jų naudą, bet ir žalą suprantančių žmonių. Mūsų kalbinti pašnekovai nebuvo griežtai nusiteikę prieš šiuos vaistus, tačiau visi pripažino pajutę šalutinį jų poveikį. Neramina didėjantis nepasitikėjimas medikais, kaltinant juos itin dažnu ir ne visad reikalingu gydymu antibiotikais.

Skaityti daugiau...

Kaip suvaldyti alergiją maistui

Alergija maistui nustatoma 6-8 % žmonių, dažniausiai 1-2 gyvenimo metais. Teoriškai žinoma, kad beveik bet kuris maisto produktas gali sukelti alergijas. Tačiau faktiškai tik keletas maisto produktų yra atsakingi už beveik 90% visų alerginių reakcijų į maistą. Šie maisto produktai žinomi kaip “didysis aštuonetas”, į kurį įeina: pienas, kiaušiniai, žemės riešutai, kiti riešutai, žuvis, jūros gėrybės, soja, kviečiai. Alergija maistui kūdikiams ir mažiems vaikams dažniausiai pasireiškia odoje arba virškinamajame trakte.

Skaityti daugiau...

Komentuok

Free and Commercial Modules by Kasey Moore.