Smaller Default Larger

Išmintingi tėvai - stiprios vaikų sveikatos garantija

Mūsų organizmas - milžiniškas galybės ląstelių ir subtilių energijų statinys. Nuo jų būklės priklauso mūsų sveikatos kokybė. Šios ląstelės susijusios viena su kita cheminiais ryšiais ir energetiniais laukais: jų junginiai sudaro visus organus ir organizmo sistemas. Kiekviena ląstelė kasdien turi gauti maisto, kad būtų gyvybinga ir galėtų normaliai funkcionuoti. Jai reikia vitaminų, amino rūgščių, mikroelementų, vandens ir energijos. Tačiau labai dažnai šis procesas sutrinka arba yra sutrikdomas. Kas nutinka tuomet? Negaudama būtinų medžiagų ir energijos ląstelė ima kisti. O pakitusi ląstelė ilgainiui gali tapti piktąja – vėžio ląstele. Ką daryti, kad mūsų ląstelės būtų energingos ir sočios, sveikos ir nekistų? Apie tai kalbamės su Vilniaus universiteto Onkologijos instituto fitoterapeutu Juozu Ruolia.

 

Genetiškai žmogaus organizmas sutvarkytas taip, kad dominuoja savaiminė organų reguliacija. Kalbant apie virškinamąjį traktą, valgant natūralius maisto produktus, gaunamas reikiamas atsakas - organai ir sistemos dirba be trikdžių. Suprantama, labai svarbus ir nėštumo laikotarpis, kuo maitinosi kūdikio besilaukianti mama. Net 80 proc. imuninės apsaugos sistemos darbo lemia virškinamojo trakto veikla. Imuninė sistema nuolat budi, atlieka ne tik apsaugos, bet ir atrankos funkcijas, tai reiškia, kad vaikai natūraliai geba atsirinkti jiems tinkamus produktus.

 

Natūralūs produktai

Kokius produktus vadiname natūraliais? Pasak fitoterapeuto, tai produktai, kurių sudėtyje yra natūralios (22 baltymų sudėtinės ir 4 nukleino) mūsų genus sudarančios rūgštys. „Minėtos medžiagos yra natūralios erdvinės sandaros. Jų sudėtyje esantys vandenilio ir deguonies atomai yra nepakitę per tūkstančius metų. Minėtos medžiagos randamos natūraliuose grūduose, jų produktuose, daržovėse, vaisiuose, uogose. Mūsų genai ir jų kontroliuojami receptoriai gavę tokias medžiagas per virškinamojo trakto pradžią - burną, reaguoja natūraliai ir duoda komandą jų skaidymui išskirti reikiamą kiekį skrandžio sulčių bei fermentų“, - sako J. Ruolia.

Natūralios erdvinės sandaros riebalinių rūgščių mūsų vaikai turėtų gauti valgydami skumbrę, menkę, silkę (iš statinės). Racione saikingai turėtų būti jautienos ir kiaulienos. Fitoterapeutas pabrėžia, kad visi į organizmą pakliuvę riebalai yra suskaidomi iki riebalinių rūgščių, jas puikiai „supranta“ žarnyno bakterijos, tulžis išskiria pakankamą kiekį rūgščių, kasa - fermentų.

 

Šviežios daržovės ir vaisiai yra privalomi vaikų racione

Labai svarbu, kad vaikai gautų reikiamą kiekį maistinių skaidulų - augalinės ląstelienos. „Mūsų žarnynas - labai sudėtingas maisto konvejeris, ant kurio juda įvairūs maisto produktai. Jeigu juos išdėliosite paeiliui, atskirdami šviežiais augalinės kilmės produktais (pvz.: obuoliais, agurkais, kopūstais, moliūgais), tada fermentai ir virškinimo organų sultys juos pasieks lengvai, suskaidys be vargo, maisto medžiagos judės natūraliai“, - apie šviežių daržovių svarbą pasakoja fitoterapeutas. – „Tačiau jeigu savo mažylį maitinsite tik perdirbtu, riebiu maistu, neįtrauksite į mitybos racioną šviežių vaisių ir daržovių, abejoju ar fermentai atliks savo darbą, o žarnyno bakterijos neatpažins nesuskaidytų ir nesuvirškintų maisto produktų. Nuo senų laikų vaikai Lietuvoje buvo įpratę graužti žalias morkas, ropes, ridikus. Dabar šias daržoves galima tiesiog patiekti kartu su mėsos patiekalais. Taip jūsų vaikai tikrai išvengs virškinimo sutrikimų, vis dažniau pasitaikančio vidurių užkietėjimo“.

J. Ruolios patarimu, nemėgstančius šviežių vaisių ar daržovių vaikus, tėveliai gali nesunkiai pergudrauti patiekę šiuos produktus sukapoję smulkintuvu, pagardinę šlakeliu sulčių, nedideliu kiekiu medaus.

„Apskritai maistas, valgymas neturi sukelti vaikui streso. Esu įsitikinęs, kad tėveliai tikrai ras būdų kaip įtikti vaikui, tačiau liks ištikimi natūralios mitybos principams. Reikia žinoti, kad valanda streso užblokuoja imuninę sistemą net šešioms valandoms, o subtilias energijas net dešimčiai valandų. Negrūmokite ir nedaužykite per stalą kumščiu liepdami savo vaikučiams valgyti. Ir būtinai prieš pakviesdami vaiką prie stalo, pagirkite jį už kokį nors gerai atliktą darbą. Kad ir švariai nuplautas rankas. Geru žodžiu pamalonintas ir neapšauktas, neapkvailintas, nepažemintas vaikas daug mieliau sės prie pietų stalo“, - apie vaikų mitybos ypatumus kalba J. Ruolia.

 

Specialūs fitoterapeuto J. Ruolios receptai esant vidurių užkietėjimui ir virškinimo gerinimui:

1. jeigu jūsų vaikui sunku įsiūlyti net ir specialiai paruoštų daržovių ar vaisių, esant vidurių užkietėjimui duokite praskiestų alijošiaus sulčių, santykiu 1/10, mažesniems 1/20. Net 1/500 praskiestos alijošiaus sultys sužadina ir atnaujina storojo žarnyno judesius;

2. virškinimą pagerins šaltmėtės, kmynų bei ramunėlių arbatos;

3. kiaulpienių lapų ir šaknų užpilas paskatins kepenų ir kasos fermentų išsiskyrimą.

 

Vidurių užkietėjimas gali lemti piktybinius procesus

Medicininės biologijos specialistas - fitoterapeutas apgailestavo, kad pastaruoju metu dėl vidurių užkietėjimo jo pagalbos vis dažniau kreipiasi vos trejų, ketverių ar ankstyvosios paauglystės metų sulaukusių vaikų tėveliai. Tai rodo, kad storojo žarnyno judesiai yra stipriai sutrikdyti. J. Ruolios žodžiais tariant, tokie faktai byloja, kad įvairios cheminės medžiagos, kurios pakliuvo į šių vaikų organizmą, nebuvo genetiškai atpažintos ir dėl to sutriko normali organizmo funkcija. „Todėl kepenyse prasideda antriniai, tretiniai atpažinimai: kokias medžiagas išskirti ląstelių atsinaujinimui, kurias medžiagas surišti ir pašalinti. Kepenys yra priverstos dirbti „pusantro ar du etatus“, - apie pakitusią kepenų veiklą pasakoja J. Ruolia.

Jeigu pirmajame etape riebalų suvirškinimui nepakanka tulžies rūgščių ir storajame žarnyne jie atsiranda dar nesuvirškinti, darbo imasi antrinės tulžies rūgštys. Pastarųjų rūgščių erzinamos žarnyno sienelės ilgainiui neatlaiko tokios agresijos, ima vystytis įvairios patologijos, netgi piktybiniai procesai.

 

Angliavandeniai - energijos šaltinis

Dar viena labai svarbi vaikų mitybos dalis - angliavandeniai. Natūralių angliavandenių fruktozės, gliukozės bei sacharozės pavidalu yra meduje, cukranendrių cukruje, saldžiuose vaisiuose ir daržovėse, krakmole.

„Tėveliai gali nesunkiai pagaminti vaikams natūralių desertų. Surauginę pieno, įdėję šaukštą namuose virtos ir vaikui patinkančios uogienės pripratinsite jį nuo mažens valgyti natūralų jogurtą. Baltų miltų bandelės, sausainiai - pagaminti iš „nudrožto“ grūdo, tokie produktai neturi jokios vertės, tai tiesiog išniekinta gamta. Užtepkite vaikui ant juodos pilno grūdo duonos riekutės medaus ar uogienės, pamatysite, kad jis tai valgys su malonumu. Beje, bulves irgi patariu virti su lupenomis. Nulupkite jas išvirę. Po lupena yra gausu kalio ir magnio druskų, kurias prarandame nuskutę bulves prieš jas gamindami“, - nesudėtingais receptais dalijasi J. Ruolia. 

 

Organizmas gamina dviejų rūšių energiją

Kaip sako specialistas, prasidėjus virškinimo procesui, seilių, skrandžio, dvylikapirštės žarnos, kepenų, kasos liaukos išskiria tam tikrą kiekį fermentų. Dalis jų yra ir seilėse. Angliavandeniai yra labai svarbus energijos šaltinis, organizmo varomoji jėga.

Anot J. Ruolios, mūsų organizme vyksta dviejų rūšių energijos gamyba. Viena jų - cheminė, vykstanti mažytėse mitochondrijose, kurių yra visose ląstelėse. Labai svarbu, kad naujagimiai, kūdikiai, vaikai gautų pakankamai natūralios erdvinės sandaros žaliavos - gliukozės. „Tačiau ne dirbtinės, įvairiais stimuliatoriais, atsitiktinai pakliuvusiomis medžiagomis prisotintos bei organizmo energijos gamybą skatinančiomis ir iš paskutinių jėgų sekinančiomis nervines ląsteles - neuronus, kofeino, kitų stimuliatorių, kurių labai gausu energiniuose gėrimuose. Kai organizmas negauna jai būtinos energinės žaliavos (gliukozės), mitochondrijos yra tiesiog priverstos ardyti savo pačių sieneles, tirpdyti šalia esančius audinius, kad tik būtum žvalus, budrus ir energingas“, - apie dirbtinius stimuliatorius pasakoja J. Ruolia.

Antroji energijos rūšis atsiranda mūsų genams, sausgyslėms, raumenims susitraukiant ir atsipalaiduojant. Audinių pagamintą energiją papildo subtilioji energija, kuri į organizmą patenka iš išorės per dvylikos meridianų, esančių kūno paviršiuje, aktyvius taškus. „Tėveliai, paprašykite šeimos gydytojo ar slaugytojos, kad Jus pamokytų taškinio masažo. Jį mokėdami, labai padėsite savo vaikučiams numalšinti skausmą, traukulius, spazmus ar kitus negalavimus. Taškinio savimasažo išmoks ir patys vaikai atsiradus skausmui ar spazmams“, - masažo privalumus aiškina specialistas.

 

Alergijos prasideda ankstyvoje paauglystėje

Anot fitoterapeuto J. Ruolios, džiugina tai, kad Lietuvoje naujagimiams ir kūdikiams gaminamas maistas atitinka sveikos mitybos ir higienos reikalavimus. Kita vertus, situacija yra praktiškai nekontroliuojama paauglystės laikotarpiu. Tuo metu vaikų racione atsiranda įvairių maisto produktų ir gėrimų, kurių sudėtyje yra tūkstančiai cheminių medžiagų, erzinančiai veikiančių bręstančius ir besiformuojančius organizmus.

„Praktiškai niekas mano praktikoje iš tėvelių nesiskundė, kad mažyliams skirtas maistas turėjo neigiamą poveikį jų vaikų sveikatai, tačiau alerginės reakcijos stebimos vėliau, kuomet vaikai ima reaguoti į naujus, jiems neįprastus produktus. Dabar priskaičiuojama labai daug maisto priedų, kurių poveikis, ypatingai šių priedų kombinacijų, nėra gerai žinomas. Tačiau būtent alerginės reakcijos byloja, kad organizmas vargsta bandydamas juos atpažinti ir sudoroti“, - savo patirtimi dalijasi patyręs specialistas.

J. Ruolia sako, kad pradėjusios įvedinėti į vaiko racioną naujus produktus, mamos turėtų atlikti nesudėtingą mėginį: vidinę lūpos dalį įtrinti nedideliu kiekiu iki šiol neragauto maisto. Taip pat tokį testą reikėtų atlikti ir su vaistažolių antpilais bei bičių produktais - medumi, bičių duonele. Jeigu vaikas bus alergiškas produktui, parodys atsiradęs patinimas, paraudimas, nedidelės pūslelės ar bėrimas vieno - dviejų centimetrų plote aplink įtrintą vietą. Tokiu atveju tėveliai iškart žinos, ar galima toliau duoti savo mažyliams iki tol nebandytų patiekalų ar gėrimų, vaistų ar papildų.

 

Įpratinkime vaikus gerti vandenį

Fitoterapeuto J. Ruolios teigimu, tiesiog būtina įpratinti vaikus gerti gryną vandenį, nors vieną gurkšnelį vienam kartui. Naujagimio organizmas yra sudarytas iš 80 proc. vandens. Metams bėgant organizmas tarsi sausėja, todėl garbaus amžiaus sulaukusio žmogaus kūne telieka iki 50-60 proc. vandens. Nuo seno žinoma, kad gyvybė neįmanoma be vandens, o tai reiškia, kad normaliai organų ir sistemų veiklai vanduo yra tiesiog būtinas.

Gamtoje vandens molekulės yra laisvos, su nieko nesusijungusios. Todėl vanduo yra labai svarbus norint išplauti iš tarpląstelinių organizmo audinių perdirbtus medžiagų apykaitos skilimo produktus: šlakus bei toksinus. Jeigu minėtos medžiagos kaupiasi metai iš metų, tarpląsteliniuose tarpuose neišvengiamai jos ima erzinti ląsteles, šalia esančius kitus audinius, visiems pasidaro ankšta ir pradedama „reikalauti“ daugiau vandens, vystosi uždegimas, kurio metu dalis nereikalingų medžiagų pašalinama. O uždegiminiai produktai labai erzina sveikas ląsteles, jų genus. Tai reiškia, kad iš jų pradeda formuotis organizmui svetimi dariniai ir taip atsiranda augliai, paprastai vadinami vėžiu.

„Per dieną vaikas turėtų išgerti ne mažiau vienos stiklinės vandens. Ilgainiui įpras gerti ir daugiau. Tėveliai turėtų savo pavyzdžiu mokyti atžalas sveikatai naudingų įpročių“, - aiškina specialistas.

 

"Mama ir tėtis" inf.

Komentuok

Free and Commercial Modules by Kasey Moore.